Arahnofobia

Arahnofobia este o teamă de păianjeni și este una dintre cele mai răspândite fobii. Aproximativ 50% din toate femeile și cca. Se estimează că 25% dintre bărbați suferă, într-o anumită măsură, de arahnofobie

Atunci când un arahnofobia detectează un păianjen, el / ea va scăpa de obicei sau va fi rigid.

Citiți despre ce se datorează arahnofobia și cum este tratată aceasta.

Arachnophobia este teama de păianjeni

Arachnophobia este teama de păianjeni

Despre arahnofobia

Pentru informații suplimentare despre fobii, altele decât arahnofobia, consultați articolele: Altitudine , Air , Dread

Ce este arahnofobia?

Arahnophobia – sau teama de păianjeni – este una dintre cele mai frecvente fobii care există. Dacă suferiți de arahnofobie, veți face mult pentru a evita contactul cu păianjenii.
În mod obișnuit, veți evita participarea la activități în care există probabilitatea de a întâlni păianjeni – exemple de care poate fi camping, picnic și drumeții sau o vizită la grădina zoologică.

Arachnophobia poate fi declanșată prin contactul cu păianjeni, o imagine a păianjenilor – în unele cazuri, doar ideea păianjenilor poate fi suficientă pentru a obține sentimente arahnofobe.

În cazurile severe de arahnofobie, pacientul va căuta sau va căuta păianjeni când intră într-o cameră.Dacă arahnofobul detectează un păianjen, reacția tipică va fi scăparea sau rigidizarea.

Unii vor observa și vor monitoriza îndeaproape comportamentul păianjenului, în timp ce alții vor face totul pentru a se distra pe ei înșiși (pentru a evita privirea păianjenului).
Se estimează că aproximativ. 50 dintre toate femeile și cca. 25% dintre toți oamenii occidentali suferă de arahnofobie – în diferite grade de dificultate.

Ce este o fobie?

O fobie este o afecțiune care denotă o teamă extremă sau dezgust pentru un anumit lucru. Frica de fobii este neobișnuit de voluminoasă și va duce de obicei la limitări și consecințe pentru viața pacientului.

De exemplu, în arahnofobie. Frica de păianjeni este enormă, deși doar câțiva păianjeni sunt periculoși pentru oameni.

Pentru persoanele care suferă de arahnofobie, nu le ajută să le spunem că temerile lor sunt nefondate sau că nu sunt logic în pericol atunci când sunt în compania unui păianjen.

În cazul oamenilor arahnofobi, toată logica și bunul simț dispar atunci când sunt prezenți păianjeni.Chiar și povestea unui mic păianjen peter poate produce frica arahnofobă.

Simptomele de arahnofobie
Dacă aveți arahnofobie, puteți merge pentru o ocolire sau pentru a schimba direcția pentru a evita locurile în care credeți că există păianjeni. Simptomele fiziologice ale arahnofobiei pot fi:

  • Panică
  • Frica și anxietatea
  • Pentru a transpira excesiv
  • Palpitații (inima “gallops”)
  • O respirație rapidă
  • Amețeli și / sau greață

Dacă găsiți un păianjen în casă, puteți să reacționați în două moduri diferite: fie că țipați și fugi, fie că vă înțepați și că nu vă puteți mișca.

Arahnofobie și limitări

Persoanele care suferă de arahnofobie rareori pot prinde sau ucide un păianjen. În aceste cazuri, estimările arahnofobe arată că membrii familiei sau prietenii vor rezolva situația. Dacă sunteți singuri, puteți ieși afară – lăsați-vă acasă – mai degrabă decât să vă ocupați de păianjen.

Mai devreme sau mai târziu, cei mai mulți oameni arahnofobi își dau seama că teama lor le limitează și participarea lor la activități (inofensive). Cele mai multe activități în natură – cum ar fi excursii în pădure, drumeții și vacanțe de camping – devin complet imposibile.

Evitarea vizitei la grădina zoologică din cauza arahnofobiei este mai extremă decât activitățile anterioare, dar cu siguranță nu este un simptom anormal al arahnofobiei. Același lucru se aplică, de exemplu, la activități sportive în aer liber.

O altă problemă pentru persoanele care suferă de arahnophobia este că păianjenii sunt adesea găsiți în case și case. Acest lucru poate descuraja arachnophobe de a re-vizita cunoștințe dacă au întâlnit un păianjen doar o singură dată în timpul unei vizite.

Cauzele arahnofobiei

Experții încă nu sunt de acord cu privire la cauza exactă a arahnofobiei. Există totuși câteva teorii:

Cea mai răspândită teorie a arahnofobiei a fost inițial prezentată de psihologii evoluționiști (specialiști în psihologie în legătură cu evoluția).

Această teorie este că arahnofobia este un mecanism de supraviețuire dezvoltat inconștient de strămoșii noștri. Deoarece majoritatea păianjenilor sunt otrăviți (deși majoritatea nu sunt suficient de otrăvitori pentru a pune în pericol oamenii), teama de păianjeni este benefică pentru supraviețuire.

Alți experți au subliniat că au existat multe alte insecte și animale care au fost semnificativ mai periculoase și au reprezentat o amenințare semnificativ mai mare pentru strămoșii noștri (de la tigrii la crocodili). Dar nu există fobii pentru aceste animale. Prin urmare, acest grup de experți consideră că arahnofobia se bazează mai mult pe o percepție culturală negativă a păianjenilor.

În Evul Mediu, păianjenii erau asociați cu magie neagră, vrăjitorie și rău. În plus, se credea că păianjenii ar putea să contamineze (otrăvire, contaminare) alimente și apă. În plus, în unele părți ale Europei, sa crezut că păianjenii au fost cauza ciumei (moartea neagră).

O a treia teorie a arahnofobiei este despre evenimentele trecut, uitate sau suprimate care implică păianjeni.

Ca și teoria lui Sigmund Freud că sexualitatea este parțial dezvoltată pe baza evenimentelor din copilărie, unii cercetători cred că arahnofobia provine dintr-o experiență cu păianjenii în copilărie sau în trecut. Această experiență poate fi uitată sau memorabilă – însă este chiar motivul pentru arahnofobie.

Tratamentul arahnofobiei
Ca toate celelalte fobii, arahnofobia este de obicei tratată cu terapie. În special, tehnicile de terapie comportamentală cognitivă pot fi utilizate pentru a trata arahnofobia.

Cu toate acestea, arahnofobia poate fi, de asemenea, tratată medical sub formă de antidepresive sau anxiolitice .

Cercetările recente arată că terapia realității virtuale (în cazul în care arahnofobul este expus la păianjeni virtuali ) funcționează la fel de bine ca și un tratament mai conservator, unde arahnofobul este expus la păianjeni vii (terapia de expunere ).

Hipnoza – numită și hipnoterapie – este sugerată de unii ca o formă de tratament potrivită pentru arahnofobie. Cu toate acestea, nu există nici un studiu științific sau dovezi că hipnoza poate vindeca arahnofobia.

Elementele de bază ale tratamentului arahnofobiei sunt că pacientul trebuie încet și treptat să învețe să se confrunte cu temerile sale. Tratamentul arahnofobiei are succes atunci când pacientul este capabil să dețină un păianjen în mână fără să se simtă teamă sau anxietate.

Citiți dacă este necesar. articol: tratament anxietate
Articole corelate: Tulburări de anxietate , tulburări de anxietate , simptome de anxietate