Bășici pe limbă

Blisterurile de pe limbă (bășică pe limbă / basica pe limba) sunt răni mai puțin ovale pe partea inferioară a limbii. Blisterul pe limbă este același tip de blister găsit în altă parte a gurii.

Cauzele formării blisterului în gură și limbă rămân necunoscute.

Nu există nici un tratament care să poată vindeca blistere pe limbă sau în altă parte a gurii – dar există agenți care pot elibera blisterele de pe blistere. În orice caz, din fericire, ele dispar de la sine după câteva zile.

bășică pe limbă

Nu există nicio diferență cunoscută între blistere de pe limbă și blistere din gură – cauzele sunt considerate a fi aceleași și tratamentul trebuie făcut în același mod

Despre bășici pe limbă

Pentru informații suplimentare, consultați articolul: bășică în gură

În general, despre bășici pe limbă

Blisterurile de pe limbă sunt răni mici ovale care stau pe partea inferioară a limbii. Blisterele nu apar în partea superioară a limbii (unde sunt gusturile).

În unele cazuri, nu simți deloc blisterele – în altele acestea sunt dureroase și enervante. Blisterele pot varia în funcție de dimensiune; Blisterele cu diametrul de 1 cm sunt denumite “blistere obișnuite” sau “blistere mai mici”, unde blisterele cu diametrul de 1 cm sunt clasificate ca “blistere mai mari” și au, de obicei, o perioadă mai lungă de vindecare.

Practic, nu există nici o diferență între blistere care apar pe limbă și blistere care apar în alte părți ale gurii.

Cauze ale bășici pe limbă

Bășică pe limbă apar, probabil, din aceleași motive ca și blisterele pentru restul gurii. Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că cauzele exacte ale blisterelor – atât pe limbă cât și pe gură – nu sunt încă pe deplin înțelese de știința medicală.

Se crede că cauzele declanșatoare ale blisterelor pe limbă sunt în mod obișnuit răni mici – ca și cum, de exemplu, mușcătură în limba, lipirea pe o scobitoare, având un dinte rupt sau tăiat, tăierea limbii etc.

În plus, sunt suspectate că anumite condiții de sănătate și factori de mediu generează blistere pe limbă.Exemplele includ:

  • Anxietate și stres
  • Modificări hormonale, cum ar fi. menstruație
  • Unele alergii alimentare, precum și lipsa anumitor vitamine
  • Infecții virale
  • Renunțe la fumat
  • Anumite tipuri de medicamente

În plus, se crede, de asemenea, că unele boli – cum ar fi. Boala Crohn (inflamație intestinală cronică), colită ulcerativă și alergie la gluten – posibil asociată cu blistere pe limbă.

Tratamentul bășici pe limbă

Nu există încă tratament pentru a vindeca blistere pe limbă. Cu toate acestea, tratamentul nu este, de asemenea, necesar, deoarece blisterele dispar de regulă de la sine în termen de 1-3 săptămâni. Cu toate acestea, blisterele mai mari pot rămâne până la 6 săptămâni.
Deoarece blisterele de pe limbă sunt răni deschise, singurul tratament eficient este de a menține gura și limba cât mai curate. Acest lucru se realizează cel mai bine prin clătirea gurii în una din următoarele soluții:

  • apă sărată
  • oțet
  • clorhexidină

La farmacie, puteți cumpăra și fonduri împotriva blisterelor care înșeală blisterul și zona din jurul acestuia.

Articole relevante: Bășică în gură – Tratament , ulcerații la nivelul limbii