Bășici

Blind-urile numite si basici sunt buzunare mici de piele umplute cu lichid care se află sub stratul exterior al pielii.
Colecția de lichide este un tip de tampon care împiedică răspândirea deteriorării în continuare a țesutului subiacente.

Ce este bășici și cum se elimină basicile?

Ce este basica ?

O basica este o mică acumulare de lichid într-un buzunar sub stratul exterior al pielii (epiderma).

Această colecție de lichide acționează ca un amortizor de șoc pentru țesuturile subiacente, protejând astfel deteriorarea. Astfel, zona afectată – fie expusă la frecare, ciupitură, temperaturi extreme, chimice sau infecții – devine condiții favorabile întregului.

Cele mai multe basici sunt umplute cu un lichid clar numit seu . În plus, basicile pot conține, de asemenea, sânge (vase de sânge) sau puroi prin infecție.

Basicile se formează mai ușor pe pielea umedă decât pe pielea uscată. Din acest motiv, basicile au condiții bune de creștere în condiții calde.

Atât basicile , cât și coapsele pot duce la complicații mai severe, cum ar fi ulcerația cronică ( alcerație ) la picioare și infecție. Acest lucru este valabil mai ales atunci când sensibilitatea și circulația sângelui sunt afectate ca în cazul diabetului și leziunilor nervoase ( neuropatie ).

Basicile sunt, de asemenea, adesea numite blistere, după sau de înălbire. Toate aceste sinonime pot fi uneori confuze.

Cum apar?

De obicei basicile sunt cauzate de următorii factori:

 • Îndepărtarea frecventă (frecare): frecarea poate duce la deformări ale căror frecare a pielii continuă suficient timp. Cea mai frecventă cauză a defectelor la frecare a pielii este folosirea de încălțăminte nouă. În ansamblu, basicile se găsesc mai ales pe mâini și picioare, deoarece acestea sunt cele mai predispuse la frecare în timpul activității fizice. Îndepărtarea mai puțin agresivă pe o perioadă lungă de timp poate duce la formarea de țesut asemănător cartilajului ( calus ).
 • Stoarcerea : Un vas de sânge apare de obicei când o venă mică, aproape de suprafața pielii, se rupe, cauzând scurgerea sângelui între straturile de piele. Acest lucru se întâmplă atunci când pielea este presată sau strânsă din greu. Diferența dintre basicile obișnuite și basicile de sânge constă în faptul că pe pielea interioară apar basicile de sânge, în timp ce în pielii exterioare apar basicile comune.
 • Arsuri : Arsurile de gradul I si II pot forma pete pe piele.
 • Degeraturi : La fel ca în cazul arsurilor, deteriorarea țesuturilor datorită degerăturilor poate provoca formarea de basicile.
 • Contactul cu substanțele chimice : formarea basicilor se poate datora, de asemenea, contactului cu pielea cu produse cosmetice, detergenți, articole de curățare și alte substanțe chimice. De asemenea, numit alergie de contact.
 • Infecție : Există o serie de boli care cauzează pete. Cel mai adesea acestea sunt varicela , răni, copilărie ( impetigo ) și o formă de eczemă numită dishidroză (pomfolie).Iată o listă a bolilor rare care implică pete:

 • Bulbul pemfigoid – o boală autoimună a pielii cronice care cauzează basici mari, stresate. Mai ales persoanele în vârstă sunt afectate de boală.
 • Pemfigus – o boală autoimună gravă a pielii în cazul în care apar blistere în caz de stoarcere sau presiune asupra pielii. Basicile se rup ușor și lasă răni mari dureroase care pot deveni infectate.
 • Dermatitis herpetiformis – o boală de piele care formează basici violente; în special pe coate, genunchi, spate și baloturi.
 • Boli dermatoase – o boală cronică a pielii care are ca rezultat basica facială, gură și genitală.
 • Boala radiologică – o boală cauzată de radiații ionizate în exces de 1000 între Sv. O astfel de cantitate mare de radiații poate apărea, de exemplu, prin deșeuri radioactive, accidente nucleare, arme nucleare etc.
 • Epidermioliză buloasă – un termen comun pentru afecțiunile rare ale pielii în care celulele pielii se descompun, iar pe piele se manifestă mici pete care conțin lichid roșu. Bullosa epidermiolizată este o boală a pielii condiționată genetic, găsită în aprox. 20 tipuri diferite.

Există, bineînțeles, și alte motive decât cele menționate mai sus pentru basici. În unele cazuri, totuși, cauza nu poate fi găsită.

Prevenirea basicilor

Există 3 moduri de a evita blind-urile:

 • Evitați arsurile
 • Evitați contactul cu substanțele chimice
 • Reducerea frecării cu pielea

În partea de jos puteți citi mai multe despre cele 3 metode.

Evitați incinerarea

Protecția solară și alte protecții împotriva soarelui ar trebui folosite în zilele fierbinți de vară pentru a preveni formarea de basicilor cauzate de arsurile solare. Arsurile solare ar putea provoca vasculita .

Evitați contactul cu substanțele chimice

Mănușile de protecție trebuie purtate cu detergenți, articole de curățat și alte substanțe chimice, deoarece acestea pot provoca basici.

Evitați frecare împotriva pielii

Vezica urinara provocata de frecare poate fi prevenita prin reducerea frecarii de piele atat de mult incat basicile nu mai pot fi formate. În cele ce urmează puteți citi despre modul în care pot fi împiedicate basici

Basicile de pe picioare pot fi împiedicate prin purtarea de încălțăminte confortabile, bine montate și șosete curate. În general, încălțămintea rigidă și prost așezată – cum ar fi tocurile înalte – prezintă un risc mai mare de apariție a veziculelor.

Vezica urinară este cel mai probabil să se dezvolte pe piele umedă. Prin urmare, este recomandabil să schimbați frecvent șosetele – mai ales dacă aveți tendința de a transpira picioarele. În plus, este important să vă asigurați că pantofii dvs. sunt purtați în mod corespunzător înainte de a vă deplasa lungi sau de a lua, de exemplu, drumeții.

Dacă încălțămintea nu a fost încă aplicată corect, protejați zona inflamatorie a pielii prin lipirea unui strat protector de plasture între pielea iritată și încălțăminte pentru a preveni formarea de basicilor .Bandajele, melasa și banda trebuie folosite zilnic în picior în cazul iritării pielii prin frecare.

Basicile de pe mâini sunt evitate prin purtarea mănușilor prin lucrul manual, cum ar fi grădinăritul, unde uneltele de grădină, cum ar fi lopata și hoe, pot provoca frecare mai mare pe piele.

Pe termen scurt, agenții anti-fricțiune, cum ar fi, de exemplu, pulberea de talc este folosită pentru a reduce frecarea dintre piele și îmbrăcăminte. Din acest motiv, multe pulbere de talc este pusă în pantofi și mănuși pentru a preveni formarea de basici. Cu toate acestea, această abordare este inadecvată pe termen lung, deoarece acest tip de lubrifiant absoarbe umezeala și, prin urmare, mărește frecarea.Creșterea frecării crește, de asemenea, probabilitatea apariției de basicilor.

Cum se elimină basicile

De regulă, nu trebuie să străpungă jaluzelele deoarece basicile moi protejează bine rana. Pielea intactă a basicile constituie o barieră naturală la infecție. În mod ideal, ar trebui să așteptați ca diafragma să treacă prin ea însăși – după ce pielea de sub scutec este vindecată.Din păcate, unele pete apar în locuri care nu se simt confortabil atunci când se mișcă.
Este disponibil diafragma, de exemplu. sub talpa piciorului, puteți apăsa gaura din vezică cu un ac sterilizat și lăsați lichidul să scurgă astfel încât vezica urinară să se vindece cât mai curând posibil. Cu toate acestea, niciodată nu perforați diafragma însăși, dar la marginea dintre vezică și pielea înconjurătoare și înăuntru, astfel încât pielea care rămâne să rămână intactă. Prin urmare, gaura se va sigila rapid, astfel incat sa evitati ca partea interioara a diafragmei sa devina infectata in continuare.Apoi acoperiți vezica perforată cu un plasture pentru a evita infecția.

Dacă diafragma a dispărut, lăsați excesul de piele în poziție. basicile sunt cel mai bine protejate de pielea lor. Pus și pielea roșie pe rană sunt semne de infecție.
În mod normal, basicile dispar de la sine dacă nu se produce o infecție. Dacă diafragma se rupe, pielea devine mult mai vulnerabilă, deoarece este o rană deschisă. În cazul basicilor sparte, dezinfectați rana, care trebuie acoperită imediat cu un plasture sau bandaj. Este important ca plasturele sau bandajul să nu fie strânse prea mult – evitând astfel frecare.

Articole înrudite: piele uscată , piele tare