Boli ale țesutului conjunctiv

Tulburările țesuturilor conjunctive sunt un termen comun pentru bolile și tulburările în care organismul atacă propriul țesut.

Astăzi bolile sunt împărțite în două grupe:

 • Tulburări ale țesutului conjunctiv autoimun
 • Tulburări ale țesutului conjunctiv ereditar

Exemple tipice de boli ale țesutului conjunctiv sunt artrita reumatoidă, lupus și scleroza sistemică.

În acest articol veți găsi o prezentare generală a tuturor afecțiunilor țesutului conjunctiv.

Boli ale țesutului conjunctiv

Despre bolile de țesut conjunctiv

Care sunt tulburările de țesut conjunctiv?

Tulburările țesutului conjunctiv sunt un grup de boli și tulburări care includ mai mult de 200 de afecțiuni diferite, toate având un singur lucru în comun: afectează țesutul conjunctiv. Prin urmare, trebuie înțeles că caracteristica particulară a acestor boli este aceea că organismul atacă propriul țesut.

Bolile țesutului conjunctiv sunt cauzate în primul rând de mutațiile genetice (modificarea genelor) și de o serie de afecțiuni numite boli autoimune .

Tulburările de țesut conjunctiv pot afecta organele specifice sau întregul sistem de organe – exemple care pot fi sindromul lupus și sjögren , care, de exemplu, afectează țesutul structural.

Tipuri

Boli autoimune de țesut conjunctiv sunt împărțite în două categorii principale; respectiv,.afecțiunile autoimune ale țesutului conjunctiv care afectează:

 • Organe specifice – numite boli specifice organelor
 • Mai multe organe – numite boli sistemicePână la sfârșitul anilor 1970, termenii de boli de colagen , boli de colagen sau pur și simplu bolile de țesut conjunctiv au fost utilizate pentru majoritatea bolilor sistemice sau reumatologice autoimune ale țesutului conjunctiv.

Astăzi, tulburările de țesut conjunctiv sunt împărțite în două clasificări:

Tulburări ale țesutului conjunctiv autoimun: de ex. lupus , artrita reumatoidă (artrita reumatoidă) și dermatomiozita

Tulburări ale țesutului conjunctiv: de ex. Sindromul Ehlers-Danlos , epidermoliza bullosa și sindromul Marfan cauzate de mutații genetice

În cele din urmă – tulburările de țesut conjunctiv ereditare – schimbările în genele afectate pot determina modificări ale structurii și dezvoltării țesutului conjunctiv în anumite organe.

Tesut conjunctiv

Țesutul conjunctiv este un material “asemănător lipiciului” care funcționează puțin ca niște plase sau rețele care conectează celulele care alcătuiesc țesuturile organismului.

Tesutul conjunctiv asigură țesuturile și organele corpului cu forță, formă și flexibilitate. Țesutul conjunctiv asigură, de asemenea, țesutul cu substanțe nutritive și ajută la funcții speciale în anumite tipuri de țesuturi. Un exemplu de acest lucru poate fi țesutul conjunctiv în articulații, care aici permite articulațiilor să se miște.

Țesutul conjunctiv este alcătuit din mai multe proteine ​​și componente diferite care conțin combinații variate de proteine și glucoză . Proteinele din țesutul conjunctiv includ i.a. colagen , elastină , proteoglicani și glicoproteine . În diferitele tipuri de țesut, există diferite combinații ale acestor proteine.Un exemplu poate fi ligamentele (un fel de tendoane) care constau în principal din elastină .
Țesutul conjunctiv se găsește în multe părți ale corpului, cum ar fi, de exemplu. piele, oase, articulații, inimă, vase de sânge, plămâni, ochi și urechi.

Tulburări ale țesutului conjunctiv autoimun

Tulburările de țesut conjunctiv autoimune includ o serie de afecțiuni specifice și sindroame care se suprapun, incluzând:

 • Artrita reumatoidă
 • Lupus eritematos sistemic (SLE sau simplu lupus)
 • Polimiozita
 • Dermatomiozita
 • Scleroză sistemică (sclerodermie)
 • Sindromul Sjögren și subtipurile acestuia
 • Variante de vasculită (inflamație vasculară) incluzând arterita temporalis, granulomatoza Wegener și vasculita în sistemul nervos central
 • Boala țesutului conjunctiv mixt (MCTD)
 • Boala țesutului conjunctiv nediferențiat
 • Raynaud și boala
 • Simptomele care sugerează lupusul
 • Sindroame. care suprapune alte tulburări ale țesutului conjunctiv autoimun

Simptome

Deși toți oamenii pot fi afectați de boli de țesut conjunctiv, femeile din grupa de vârstă 30-50 de ani sunt predispuse la tulburări de țesut conjunctiv autoimune.

Majoritatea afecțiunilor autoimune ale țesutului conjunctiv afectează mai multe tipuri de țesuturi – vasele de sânge sunt cele mai frecvent afectate organe.

Multe dintre afecțiunile autoimune ale țesutului conjunctiv tind să se suprapună sau să coexiste cu alte tulburări ale țesutului conjunctiv. Un exemplu pot fi pacienții care suferă de lupus care au, de asemenea, probleme cu articulațiile, ceea ce reprezintă o caracteristică tipică a artritei reumatoide .

Bolile autoimune ale țesutului conjunctiv se pot dezvolta încet pe parcursul mai multor ani, sau pot să apară brusc și să progreseze rapid – și, în plus, să se schimbe în timp (remisie).
Simptomele afecțiunilor autoimune ale țesutului conjunctiv pot afecta, de asemenea, funcția anumitor organe, care pot fi, de exemplu, rinichii asociați cu lupus și articulațiile și durerea articulară asociată cu artrita reumatoidă .

Durerea, inflamația, sensibilitatea , uscăciunea, iritarea mucoasei și erupția cutanată sunt toate simptome care pot fi asociate cu bolile țesutului conjunctiv.