Deficitul de vitamina D

Dacă scăpați de soare, suferiți de alergii la lapte sau aderă la o dietă vegetariană strictă, puteți fi expusă riscului de deficit de vitamină D. Cunoscută sub numele de vitamina soarelui, vitamina D este produsă de organism ca răspuns la pielea expusă la lumina soarelui. Se întâmplă, de asemenea, în mod natural în câteva alimente – inclusiv pește, uleiuri din ficat de pește și gălbenușuri de ou – și în produse lactate și cereale fortificate.

Simptomele și riscurile de sănătate ale deficitul de vitamina D

Vitamina D este esențială pentru oasele puternice, deoarece ajută organismul să utilizeze calciu din dietă. În mod tradițional, deficitul de vitamină D a fost asociat cu rahitism, o boală în care țesutul osos nu mineralizează corespunzător, ducând la oase moi și deformări scheletice. Dar din ce în ce mai mult, cercetarea relevă importanța vitaminei D în protejarea împotriva unei serii de probleme de sănătate.

Simptomele și riscurile de sănătate ale deficitului de vitamina D

Simptomele durerii osoase și slăbiciune musculară pot însemna că aveți o deficiență a vitaminei D. Cu toate acestea, pentru mulți oameni, simptomele sunt subtile. Cu toate acestea, chiar și fără simptome, prea puțină vitamină D poate prezenta riscuri pentru sănătate. Nivelurile scăzute ale vitaminei din sânge au fost asociate cu următoarele:

  • Risc crescut de deces din cauza bolilor cardiovasculare
  • Insuficiență cognitivă la adulții în vârstă
  • Astm bronșic sever la copii
  • Cancer

Cercetările sugerează că vitamina D ar putea juca un rol în prevenirea și tratamentul mai multor afecțiuni diferite, incluzând diabetul de tip 1 și de tip 2 , hipertensiunea , intoleranța la glucoză și scleroza multiplă .Cauze ale deficitului de vitamina D

Deficitul de vitamina D poate apărea din mai multe motive:

Nu consumați nivelele recomandate de vitamina D în timp. Acest lucru este posibil dacă urmați o dietă vegetariană strictă, deoarece majoritatea surselor naturale sunt pe bază de animale, inclusiv pește și uleiuri de pește, gălbenușuri de ou, lapte fortificat și ficat de vită.

Expunerea dvs. la lumina soarelui este limitată. Deoarece organismul face vitamina D atunci când pielea este expusă la lumina soarelui, este posibil să aveți un risc de deficiență dacă sunteți domiciliat, trăiți în latitudini nordice, purtați haine lungi sau acoperitoare pentru motive religioase sau aveți o ocupație care împiedică expunerea la soare.

Ai piele întunecată. Melanina pigmentară reduce capacitatea pielii de a face vitamina D ca răspuns la expunerea la soare. Unele studii arată că adulții mai în vârstă cu piele întunecată prezintă un risc ridicat de deficit de vitamină D.

Rinichii nu pot transforma vitamina D în forma sa activă. Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, rinichii lor sunt mai puțin capabili să transforme vitamina D în forma sa activă, crescând astfel riscul de deficiență a vitaminei D.

Tractul digestiv nu poate absorbi în mod adecvat vitamina D. Anumite probleme medicale, inclusiv boala Crohn , fibroza chistică și boala celiacă , vă pot afecta capacitatea intestinului de a absorbi vitamina D din alimentele pe care le consumați.

Sunteți obeze. Vitamina D este extrasă din sânge de celulele grase, modificând eliberarea în circulație. Persoanele cu un indice de masă corporală de 30 sau mai mult au adesea niveluri scăzute ale vitaminei D din sânge.

Teste pentru deficit de vitamina D

Cea mai corectă modalitate de a măsura cât de mult este vitamina D în corpul dvs. este testul de sânge cu 25 de hidroxi- vitamine D. Un nivel de 20 nanograme / mililitru până la 50 ng / ml este considerat adecvat pentru persoanele sănătoase. Un nivel mai mic de 12 ng / ml indică o deficiență a vitaminei D.Tratamentul pentru deficitul de vitamina D

Tratamentul pentru deficitul de vitamina D presupune obținerea mai multor vitamine D – prin dietă și suplimente . Deși nu există un consens asupra nivelurilor de vitamină D necesare pentru o sănătate optimă – și probabil diferă în funcție de vârstă și de condițiile de sănătate – o concentrație mai mică de 20 nanograme pe mililitru este în general considerată inadecvată și necesită tratament.

Instrucțiunile de la Institutul de Medicină au crescut dieta recomandată pentru vitamina D la 600 de unități internaționale (UI) pentru toate persoanele cu vârsta cuprinsă între 1-70 ani și au crescut la 800 UI pentru adulții cu vârsta peste 70 de ani pentru a optimiza sănătatea oaselor. Limita superioară sigură a fost de asemenea ridicată la 4.000 UI. Medicii pot prescrie mai mult de 4.000 UI pentru a corecta o deficiență a vitaminei D.

Dacă nu vă petreceți prea mult timp la soare sau întotdeauna aveți grijă să vă acoperiți pielea ( protecția solară inhibă producerea de vitamina D), trebuie să discutați cu medicul dumneavoastră despre administrarea unui supliment de vitamina D, în special dacă aveți factori de risc pentru deficitul de vitamina D .