Glande suprarenale numite si adrenale

Glanda suprarenală este produsă și eliberată în cortexul suprarenale. Acest hormon natural se numește și “adrenale “.

Glanda suprarenala este utilizată din punct de vedere medical pentru a reduce reacțiile inflamatorii și alergice la anumite boli. Cu toate acestea, acest efect se realizează în detrimentul unei slăbire a sistemului imunitar.

Acest lucru face organismul mai susceptibil la infecții, care pot provoca reacții adverse.

Informații generale despre glande suprarenale
Imaginea prezintă un inhalator pentru tratamentul atacurilor bruște de astm – hormonii corticosuprarenalieni sunt una dintre substanțele active utilizate aici

Despre hormonul suprarenalian (corticosteroizi)

Pentru informații suplimentare, consultați articolul: Efectele secundare ale utilizării hormonului cortical adrenal

Informații generale despre glande suprarenale

Hormonii corticosuprarenalieni sunt, de asemenea, numiți corticosteroizi și sunt un tip de hormon steroid produs și eliberat în cortexul suprarenal.
Glanda suprarenala a fost folosită pentru prima dată în 1948 în Statele Unite, unde sa crezut că a fost găsită o “substanță miraculoasă”.

De-a lungul anilor, tratamentul cu hormon corticosteroid a devenit larg răspândit, ceea ce a dus la apariția efectelor secundare potențiale.

Tratamentul special pe termen lung – în special cu doze mai mari – declanșează efectele secundare.

Glanda glandei suprarenale este un medicament puternic care poate avea efecte neprețuite în tratamentul unei varietăți largi de boli – dar tratamentul trebuie să respecte orientări specifice.

Pentru ca tratamentul să se desfășoare în mod optim, este important să înțelegem cum funcționează hormonii suprarenali și cum să le luăm în siguranță.

Ce este hormonul suprarenal?

Glanda suprarenala este o substanță care este produsă în cortexul suprarenalian , care este partea exterioară a glandelor suprarenale. Hormonul cortical adrenal este strâns legat de hormonul cortizol , care este produs și în cortexul suprarenalian.

Rolul cortizolului

Cortizolul joacă un rol important în controlul echilibrului de sare și apă în organism și în reglarea metabolismului grăsimilor , carbohidraților și proteinelor.

Atunci când organismul este stresat (împovărat), glanda pituitară declanșează un hormon numit hormon adrenocorticotrop care stimulează glandele suprarenale pentru a produce cortizol. Acest cortisol extra permite organismului să se ocupe de diferitele forme de stres, cum ar fi. infecție, traumă (de exemplu, accident vascular cerebral sau șoc), intervenții chirurgicale sau probleme emoționale.

Când situația stresantă se termină, producția de hormoni revine la starea sa normală.

Efect

Glanda suprarenală afectează sistemul imunitar prin blocarea producerii anumitor substanțe care declanșează reacții alergice și inflamatorii cum ar fi, de exemplu. prostaglandine (un tip de agent de semnalizare).

Glanda glandei suprarenale previne, de asemenea, funcția de celule albe din sânge, care este în primul rând pentru a distruge organismele străine și pentru a ajuta la funcționarea corectă a sistemului imunitar. Perturbarea celulelor albe din sânge determină o sensibilitate crescută la infecții ca efect secundar.

Ce condiții pot fi tratate?Glanda glandelor suprarenale este utilizată în tratamentul multor boli și a condițiilor de sănătate.Acestea sunt, de asemenea, utilizate pentru a controla inflamația articulațiilor și a organelor, cum ar fi:

 • Artrita reumatoidă
 • Lupus
 • Spondilita anchilozantă
 • Juvenilă artrita idiopatică)
 • Tulburări intestinale (IBS – intestin iritabil)
 • Dermatomiozita
 • Polimiozita
 • Boala țesutului conjunctiv mixt (MCTD)
 • Boala lui Bechet
 • Arthritis muscular / polimialgie (reumatism polimialgie)
 • Sclerodermia (scleroza sistemică)
 • Arterita temporară (denumită și arterită de celule gigant)
 • Vasculita (inflamație vasculară)

În tratamentul osteoartritei , hormonul corticosuprarenalian poate fi utilizat prin injecție locală la nivelul articulației afectate – dar hormonul corticosuprarenalian nu este utilizat pentru tratamentul prelungit al osteoartritei.

Cum se administrează hormonul suprarenal?

Glanda suprarenală este foarte versatilă în modul în care este administrată pacientului. Hormonul suprarenal poate fi administrat:

 • Oral
 • Prin injectare (injectare) într-o venă sau într-un mușchi
 • Prin injectare directă în articulațiile inflamate
 • Topică (aplicare locală directă pe piele)

Glanda glandei suprarenale poate fi de asemenea folosită în:

 • Produse oculare (cum ar fi picături oftalmice pentru tratamentul diferitelor afecțiuni ale ochilor)
 • Inhalatori (pentru boli de astm sau bronsic)
 • Picături nazale și spray-uri (pentru tratamentul diferitelor probleme nazale)
 • Creme topice, unguente etc. (pentru diverse probleme de piele)

Hormonii corticosuprarenalieni pot fi utilizați împreună cu alte medicamente și sunt pe bază de prescripție medicală numai pentru utilizarea pe termen scurt și pe termen lung.

Pe termen scurt vs. tratamentul pe termen lung

Tratamentul pe termen scurt cu corticosteroid implică, de obicei, o dozare moderată care este redusă sau scăzută în decurs de una sau două săptămâni. Scopul este de a obține o ușurare rapidă și îmbunătățirea simptomelor.

Tratamentul prelungit cu hormon corticosuprarenalian este în general rezervat cazurilor severe de poliartrită reumatoidă sau bolilor asociate. Hormonii suprarenali trebuie să fie ingerați zilnic timp de mai multe luni sau ani.

Dozele mari de hormon adrenocortic sunt ocazional administrate cu cele mai rare și severe cazuri de boală inflamatorie. O doză ridicată este considerată ca fiind de aprox. 1 miligram per. kilogram de greutate corporală sau aprox. 60 miligrame per. zi administrată în doze divizate. În aceste cazuri, retragerea ar trebui să aibă loc cât mai curând posibil.Cea mai mică doză posibilă de hormon adrenocortic – care are încă un efect de ameliorare – este întotdeauna administrată pentru a evita cele mai grave efecte secundare.

Cum să oprești utilizarea hormonului glandelor suprarenale?

Aportul de hormon corticosteroid trebuie să fie întotdeauna redus (scăzut) treptat, astfel încât glandele suprarenale să poată reveni la producția lor naturală de hormoni.

Oprirea aportului de corticosteroizi prea rapid sau brusc poate duce la așa-numita insuficiență suprarenală , o condiție care pune viața în pericol cauzată de lipsa de cortizol.

În cazurile în care hormonii corticosuprarenali au fost administrați în doze mici pe o durată prelungită, retragerea poate dura câteva luni sau ani. Reglarea în jos a dozei de hormon adrenocortic depinde de durata tratamentului, precum și de cantitatea de doză sub același.

O altă complicație care poate apărea în legătură cu retragerea și înțărcarea cortexului suprarenalian este așa-numitul efect de rebound . Această condiție este răspunsul organismului la îndepărtarea cortexului suprarenale.

Efectul de rebound poate duce la febră, dureri musculare și dureri articulare, ceea ce poate face dificil pentru medic să știe dacă simptomele se datorează unei reapariții a bolii inițiale, subiacente sau a efectului de rebound.

Articole corelate: Glandele suprarenale