Mâna ruptă

O încheietură ruptă este de obicei cauzată de un accident de cădere.

Numai simptomele nu sunt suficiente pentru a determina dacă încheietura mâinii este ruptă sau nu. Prin urmare, diagnosticul este întotdeauna efectuat printr-un examen cu raze X.

Tratamentul depinde de severitatea fracturii și de oasele care sunt rupte. Încheietura este de obicei pusă în ipsos sau pe o șină. În plus, o fractură complicată poate necesita o intervenție chirurgicală.

Aici este o încheietura ruptă

Aici este o încheietura ruptă

Despre mâna ruptă

Pentru informații suplimentare, consultați articolul: Mânerul răsturnat

Cauze

Cea mai obișnuită cauză a încheieturii mâinii este căderea unei mâini extinse. Alte cauze ale încheieturilor rupte includ:

 • Scădere
 • Cursă
 • Presiune
 • Accidente sau accidente
 • Leziuni sportive
 • Sindromul de tunel carpian – citiți dacă este necesar. articolul: răsucirea degetelor

O încheietură ruptă este – ca orice altă fractură osoasă – întotdeauna o formă de impact sau supraîncărcare extremă a acelui os.

Simptomele încheieturii mâinii rupte

Doar severitatea durerii nu poate fi utilizată pentru a determina dacă o încheietură a mâinii este ruptă sau pur și simplu răsturnată. Același lucru este valabil și pentru mișcarea încheieturii mâinii.

Următoarele pot fi simptome ale încheieturii mâinii:

 • Durerea pronunțată tinde să se înrăutățească atunci când vă apucați sau închideți mâna
 • Durere dureroasă
 • Dureri dureroase sau durere care vin în vânătoare
 • Se încălzește încheietura mâinii
 • Umflătură
 • Durere
 • Semnele albastre sau decolorarea pielii
 • Deformare vizibilă, cum ar fi. o încheietură îndoită sau un deget strâmb
 • Rigiditate sau incapacitate de a mișca încheietura sau degetul
 • Amorțeală sau răceală în unul sau mai multe degete

Complicații

Complicațiile apar rareori la încheietura mâinii fracturate, dar pot fi rigiditate persistentă sau mobilitate redusă la încheietura mâinii.

Durerea și sensibilitatea persistente pot fi, de asemenea, consecința rupturilor rupte – mai ales dacă nu ați căutat tratament în timp util sau dacă ați fost prea activ în timpul procesului de vindecare.

În cazuri rare, se pot produce leziuni prelungite ale nervilor sau vaselor de sânge la încheietura mâinii, care pot provoca amorțeală.

Tratamentul încheieturilor rupteDacă aveți sau suspectați că aveți o încheietură ruptă, ar trebui să căutați întotdeauna tratament cât mai curând posibil. Înainte de a putea primi tratament profesional, ar trebui să vă asigurați că vă odihniți brațul cât mai mult posibil – adică. păstrați-l calm.

Ce tratament recomandă medicul pentru o încheietură ruptă depinde de oasele rupte și de severitatea fracturii.

Cea mai obișnuită tehnică de tratament utilizată pentru încheieturile rupte este așa-numita imobilizare .Aceasta poate implica utilizarea șinelor, ipsosului sau a altor ajutoare care mențin încheietura mâinii.

Agenții de îngrijire a durerii fac parte din tratament, dar nu tratează cauza însăși (fractura osoasă).

De obicei, reabilitarea va fi necesară pentru a recâștiga forța pierdută și pentru a reduce rigiditatea și pentru a îmbunătăți mobilitatea încheieturii mâinii.

Operație

În unele cazuri, este necesară o intervenție chirurgicală la încheietura mâinii. Acest lucru este valabil mai ales dacă oasele încheieturii mâinii nu pot fi ținute corect prin imobilizare.
În plus, înainte de a lua în considerare operația pentru o încheietură ruptă, medicul va lua în considerare în mod obișnuit următorii factori în pacient:

 • Vârsta (persoanele mai tinere au un succes mai bun cu acest tip de intervenție chirurgicală decât persoanele în vârstă)
 • Activități fizice (dacă, de exemplu, pacientul are un loc de muncă care include tulpina de pe încheietura mâinii)
 • Stabilitatea oaselor (de exemplu, dacă pacientul suferă de osteoporoză)
 • Localizarea fracturilor osoase (fracturile care implică cartilajul sunt mai potrivite pentru intervenții chirurgicale)

În timpul funcționării, se pot introduce și șuruburi sau plăci metalice pentru stabilizarea în continuare a încheieturii mâinii. Există, de asemenea, structuri metalice externe care pot fi folosite pentru a stabiliza încheietura mâinii (de obicei, în combinație cu cea internă).

Cât timp este o încheietură ruptă despre totul?

Este foarte dificil să generalizați recalcularea (perioada de vindecare) prin încheieturi rupte. Acest lucru se datorează în primul rând numeroaselor tipuri diferite de fracturi osoase care pot apărea la încheietura mâinii, dar și factori precum forma tratamentului și capacitatea pacientului de a menține încheietura mâinii în repaus sunt importante.

Constiinta si vindecarea completa pot dura de la 6 saptamani la mai mult de 1 an. În cazurile în care pacientul nu respectă slăbiciunea încheieturii mâinii sau nu respectă recomandările medicului, convalescența poate dura mai mult de 1 an.

În plus, scenariul de convalescență este, în general, lung, pentru pacienții cu vârsta peste 50 de ani și care suferă de osteoporoză.

Articole înrudite: entorse , tendoane în inflamația gâtului