Pancreatita

Pancreatita este o boală în care pancreasul devine inflamat. Dăunarea pancreatică se produce când enzimele digestive sunt activate înainte de a fi eliberate în intestinul subțire și încep să atace pancreasul.

Pancreatita este o boală în care pancreasul devine inflamat.

Despre pancratita

Ce este pancreatita?

Pancreasul este o glanda marespatele stomacului și lângă intestinul subțire. Pancreasul are două lucruri principale:

 • Elibereazăputernice enzime digestive în intestinul subțire pentru a ajuta digestia alimentelor.
 • Ea eliberează hormonii insulina și glucagonul în sânge. Acești hormoni ajută organismul să controleze modul în care folosește alimente pentru energie.

Există două forme de pancreatită: acută și cronică.

Pancreatita acuta. Pancreatita acută este obruscă inflamație care durează o perioadă scurtă de timp. Acesta poate varia de la un disconfort ușor până la o boală gravă, care pune viața în pericol. Majoritatea persoanelor cu pancreatită acută se recuperează complet după obținerea tratamentului potrivit. În cazurile severe, pancreatita acută poate determina sângerare în glandă, leziuni grave ale țesuturilor, infecții și chisturilor formarea. Pancreatita severă poate, de asemenea, să dăuneze altor organe vitale, cum ar fi inima, plămâniiși rinichii.Pancreatită cronică. Pancreatita cronică estelungă durată inflamația dea pancreasului. Se întâmplă cel mai adesea după un episod de pancreatită acută. O alta cauza importanta este consumul ridicat de alcool. Deteriorarea pancreasului din utilizarea alcoolului greu poate să nu producă simptome timp de mulți ani, dar atunci persoana poate prezenta bruscsevere de simptomepancreatită.

Care sunt simptomele de pancreatită?

Simptomele de pancreatită acută:

 • Superioare dureri abdominale care radiază în spate; poate fi agravată prin consumul de alimente, în special alimente bogate în grăsimi.
 • Umflarea și tendința abdomenului
 • Greață și vărsături
 • Febră
 • Crescut Ritmul cardiac

Simptomele de pancreatită cronică:

Simptomele de pancreatită cronică sunt similare cu cele ale pancreatitei acute. Pacienții simt frecvent dureri constante în abdomenul superior care radiază în spate. La unii pacienți, durerea poate fi dezactivată. Alte simptome sunt diareea și pierderea în greutate cauzate de absorbția slabă (malabsorbția) alimentelor. Această malabsorbție se întâmplă deoarece glanda nu eliberează suficiente enzime pentru a distruge alimentele. De asemenea, se diabetul poate dezvoltadacă insulinăcelulele producătoare deale pancreasului sunt deteriorate.

Ce cauzează pancreatita?

În cele mai multe cazuri, pancreatita acută este cauzată de calculi biliari sau de alcool greu. Alte cauze includ medicamente, boli autoimune, infecții, traume, tulburări metaboliceși intervenții chirurgicale. La până la 15% dintre pacienții cu pancreatită acută, cauza este necunoscută.

În aproximativ 70% dintre persoane, pancreatita cronică este cauzată de consumul lung de alcool. Alte cauze includ calculi biliari, afecțiuni ereditare ale pancreasului, fibroză chistică,înalte triglicerideși anumite medicamente. În aproximativ 20% până la 30% din cazuri, cauza pancreatitei cronice nu este cunoscută.

Care sunt factorii de risc pentru pancreatită?

Pancreatita se poate întâmpla oricui, dar este mai frecventă la persoanele cu anumiți factori de risc.

Factorii de risc pentru pancreatita acută includ:

 • Pietrele biliari
 • Alcoolul de alcool

Ezitant Pancreatita acută poate fi primul semn al calculilor biliari. Pietrele de biliară pot bloca canalul pancreatic, care poate provoca pancreatită acută.

Factoriirisc pentru pancreatita cronica includ:

 • consumulalcool grele pentru o lungă perioadătimp
 • anumite condiții ereditare, cum ar fiFibroza chistica
 • calculi biliari
 • condițiilecum ar ficrescute trigliceride si lupus

Persoanele cu pancreatită cronică sunt, de obicei, bărbați cu vārste cuprinse între 30 și 40 de ani, dar la femei poate apare și pancreatită cronică.

Cum este diagnosticată pancreatita?

Pentru a diagnostica pancreatita acuta, medicii masoara nivele in sangele a doua enzime digestive, amilaza si lipaza. Nivelurile ridicate ale acestor două enzime sugerează puternic pancreatita acută.Medicii pot folosi de asemenea și alte teste, cum ar fi:

 • Testul funcției pancreatice pentru a afla dacă pancreasul produce cantitățile potrivite de enzime digestive
 • Testul de toleranță la glucoză pentru a măsura deteriorarea celulelor din pancreas care fac insulină
 • Ultrasunete, CTși RMN, care fac imaginile pancreasului astfel incat sa se vada problemele
 • ERCP pentru a se uita la canalele pancreatice si bilaterale folosindrazelor X
 • Biopsia, in care un ac este introdus in pancreas pentru a indeparta o mostra de tesut mic pentru studiu

In stadii mai avansate ale boala, medicii pot utiliza teste de sânge, urină și scaun pentru a confirma diagnosticul.

Cum este tratată pancreatita?

Tratamentul pentru pancreatita acută

Persoanele cu pancreatită acută sunt tratate în mod obișnuit cu fluide iv șidurere medicamente pentru în spital. La unii pacienți, pancreatita poate fi severă și poate fi necesară admiterea la o unitate de terapie intensivă (UTI). În UTI, pacientul este urmărit îndeaproape, deoarece pancreatita poate deteriora inima, plămâniisau rinichii. Unele cazuri de pancreatită severă pot duce la decesul țesutului pancreatic. În aceste cazuri, poate fi necesară o intervenție chirurgicală pentru a elimina țesutul moartă sau deteriorat dacă se produce o infecție.

Un atac acut de pancreatită durează, de obicei, câteva zile. Un atac acut de pancreatită cauzat de calculi biliari poate necesita îndepărtarea vezicii biliare sau intervenția chirurgicală a ductului biliar. După ce pietrele de calcul sunt îndepărtate și inflamația dispare, pancreasul revine la normal.

Tratamentul pentru pancreatită cronică

Pancreatita cronică poate fi dificil de tratat. Medicii vor încerca să amelioreze durerea pacientului și să îmbunătățească problemele de nutriție. Pacienților li se administrează, în general, enzime pancreatice și poate necesita insulină. O dietă cu conținut scăzut de grăsimi poate ajuta, de asemenea.

Chirurgia se poate face în unele cazuri pentru a ajuta la ameliorarea durerii abdominale, la refacerea drenajului enzimelor pancreatice sau a hormonilor, la tratarea pancreatitei cronice cauzate de blocarea canalului pancreatic sau la reducerea frecvenței atacurilor.
Pacienții trebuie să renunțe la fumat și să bea băuturi alcoolice, să-și urmeze sfaturile dietetice ale medicului și ale dieteticianului și să ia medicamentele adecvate pentru a avea mai puține și mai ușoare atacuri de pancreatită.

Poate preveni pancreatita?

Deoarece cele mai multe cazuri de pancreatită sunt cauzate dede abuzulalcool, prevenirea este îndreptată spre consumul de alcool responsabil sau fără consum de alcool.cazulconsumul exageratalcool este un motivîngrijorare, discutați cu medicul saudumneavoastră îngrijiresănătății profesionaleprivireo trimitere la un centrutratamentalcool. De asemenea, puteți beneficia de un grup de asistență, cum ar fi Alcoholics Anonymous.

Articole corelate: Antabuse – efecte secundare