Vase de sânge (Vene)

Vase de sânge – numite și “vene” – transportă sângele de oxigen înapoi în plămâni și inimă, în timp ce arterele (arterele) transportă sânge oxigenat departe de inimă, plămâni și în organism.

Flapsurile venoase asigură că sângele din vasele de sânge nu curge înapoi în raport cu gravitatea.

Aflați mai multe despre anatomia și funcția vaselor de sânge din articolul de mai jos.

Aici se văd vasele de sânge uman
Aici se văd vase de sânge uman

Venele și arterele

Vase de sânge (vene) sunt aproape la fel ca arterele, dar pe măsură ce transportă sângele sub o presiune mai scăzută, ele nu sunt la fel de puternice ca arterele.
Vasele sanguine și arterele au în comun că ambele sunt formate din 3 straturi:

  • un strat exterior constând din țesuturi
  • mușchii în mijloc
  • un strat interior moale format din celule epiteliale.

Cu toate acestea, straturile sunt în general mai subțiri în vasele de sânge decât în ​​artere.
Vasele sanguine primesc sânge din capilare după schimbul de oxigen și dioxid de carbon.
Aceasta înseamnă că vasele de sânge (în general) transportă sângele scăzut din sânge din mușchi înapoi în plămâni și inimă. Arterele, pe de altă parte, transportă sângele – saturat cu oxigen – departe de inimă, plămâni și în corp.

Vasele sanguine și flapsurile venelor

Este vital ca sângele să ruleze întotdeauna în direcția corectă, care este asigurată de niște supape din vasele de sânge. Aceste valve sunt numite vane venoase și acționează ca un fel de porți sau porți, permițând doar sângelui să curgă într-un fel.

În plus față de asigurarea direcției sângelui, clapele de vena asigură, de asemenea, că sângele rulează împotriva gravitației. De exemplu. Ar fi imposibil ca sângele să curgă de la piciorul uman până la inimă din cauza gravității, dar aici flapsurile venei funcționează ca o scară până în sus.

Sângele care circulă în creier se confruntă cu aceeași provocare și, dacă sângele are dificultăți la atingerea creierului, vă simțiți de obicei amețit – uneori chiar și leșin.

De fapt, leșin este modul în care organismul cere / oferă sânge oxigenat suplimentar (furnizat). Atunci când leșină, capul (de obicei și, sperăm,) se așează la același nivel cu inima, făcându-l ușor să curgă sângele spre creier.

Sângele redus are o culoare roșie – aproape maro – și, din moment ce pereții celulari ai vaselor de sânge sunt subțiri, sângele slab este vizibil prin piele în unele locuri ale corpului. Vasele de sânge vizibile sau aparente sunt de obicei găsite pe încheieturi, mâini și / sau glezne.

Sângele pe care îl puteți vedea în vasele sanguine clare este sângele care este transportat înapoi la inimă și plămâni. Cu toate acestea, deoarece pielea reflectă lumina, culoarea roșie a vopselei apare albăstrui pe partea exterioară a pielii.

Articole corelate: Circulația sângelui rău